понедељак, 2. март 2009.

EKOLOGIJA I CRNA GORA

1974.
- Shvatajući potrebu zaštite životne sredine u Ustavu iz 1974. godine životna sredina je određena kao ustavna kategorija.
1991.
- Skupština Crne Gore donijela je Deklaraciju o Ekološkoj Državi Crnoj Gori

DEKLARACIJA O EKOLOSKOJ DRZAVI CRNOJ GORI
Mi, poslanici Skupstine Republike Crne Gore, svjesni smo da je, zbog ugrozavanja prirode, zastita identiteta prostora na kome zivimo i djelujemo postala nas neodlozan i pravovremeni posao.
Svjesni duga prema prirodi, izvoru naseg zdravlja i inspiraciji nase slobode i kulture, posvecujemo se njenoj zastiti u ime sopstvenog opstanka i buducnosti potomstva.
Prihvatamo da ni jedna razlika medju nama nije toliko velika koliko su velike promjene kojima je izlozeno nase prirodno okruzenje. Bez obzira na nasa nacionalna, vjerska, politicka i druga ubjedjenja i osjecanja, znamo i prihvatamo da su dostojanstvo i svetinja ljudskog bica organski povezani sa svetinjom i cistotom prirode.
Covjek i priroda u njemu i oko njega cjelovito su jedno u svojim dubinama i po svom smislu i naznacenju.
Stoga je oduvijek zloupotrebu covjeka pratila zloupotreba prirode. Zato opredjeljujuci se i boreci se za dostojanstvo covjeka pozvani smo da se borimo i za dostojanstvo prirode.
Donosenjem ove Deklaracije, Crna Gora prema prirodi uspostavlja drzavni odnos i poziva na mudrost sve ljude da sprijece ekolosku katastrofu koja nam prijeti.
20. septembar 1991. Skupstina Republike Crne Gore
1992.
- U Ustavu iz 1992. godine piše da je Crna Gora demokratska, socijalna i ekološka država.
1996.
- Usvojen Zakon o životnoj sredini koji govori o zaštiti životne sredine u skladu sa principima održivog razvoja.
2001.
- Vlada Republike Crne Gore je usvojila studiju Pravci razvoja Crne Gore ekološke države. Ova studija predstavlja dugoročni razvojni dokument i osnovu za uspostavljanje ekološki održivog razvoja. Potpuna realizacija ove studije predstavljala bi ostvarenje ideje iz Deklaracije iz 1991.god. o Crnoj Gori ekološkoj državi.
2002.
- Izvještaj o stanju životne sredine po prvi put urađen u skladu sa standardnom metodologijom Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).
2005.
- Strateški master plan za upravljanje čvrstim otpadom.
2005.
- Strateški master plan za otpadne vode.
2005.
- Skupština Republike Crne Gore usvojila je Zakon o strateškoj procjeni uticaja. Ovaj Zakon se bavi procjena uticaja koje na životnu sredinu imaju određeni planovi, programi i strategije. Zakon predstavlja jos jedna korak u harmoniziaciji domaćeg sa EU zakonovadstvom, a njegovo stupanje na snagu je predviđeno od januara 2008. godine. Planirano je da se period do stupanja na snagu iskoristi za razvoj kapaciteta neophodnih za sprovođenje ovog Zakona.
2005.
- Ministarstvo zaštite životne sredine i uređenja prostora je uputilo pismo-odgovor na dostavljeni izvještaj Misije UNESCO-a, u kojem se precizira da Vlada Republike Crne Gore obustavlja dalje aktivnosti na realizaciji izgradnje HE Buk Bijela i potapanja dijela zaštićenog UNESCO područja, NP ’’Durmitora’’ i rijeke Tare.
2006.
- Ministarstvo zaštite i uređenja prostora Vlade Republike Crne Gore uz pomoć Ministarstva životne sredine i teritorije Vlade Republike Italije, Programa za životnu sredinu Ujedinjenih nacija UNEP – Koordinacioni centar Mediteranskog akcionog plana MAP i Program za razvoj Ujedinjenih nacija UNDP LO Podgorica završavaju Nacrt nacionalne strategije održivog razvoja Crne Gore.
2007.
- Osnovana Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore.
2007.
- U Ustavu nezavisne i suverene Crne Gore u I članu stoji: Crna Gora je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava.

1 коментар: